Slutat knyta näven i fickan

När man känner sig förorättad, fett bummed out eller bara rent av arg så äter det en innifrån. Jag orkar inte ta ett djupt andetag till och låta borgare och rasister sätta agendan för samhällsdebatten, igen. Orkar inte vara generation otrygg och pallar inte en enda sketen mediaraportering till om hur synd det är om sd och vilka huliganer Ung Vänsters fantastiska aktivister är.
 
Det främsta man gör för att kanalisera detta är att organisera sig i Ung Vänster. Eftersom jag redan bockat av det så kompliterar jag med ett argt mejl till mittnytt.
 
 
-------------------------------------------------------------------------
 
 
 
Hej!
 
Det finns en del som bör sägas om inslaget från lunchdebatten på mittuniversitetet i onsdags. Jag är grundligt besviken på mediaraporteringen i landet generellt som på så många sätt sviker befolkningen i vad jag bara kan anta vara den sneda uppfattningen om vad objektivitet innebär.
 
Mittnytt väljer att från debatten i onsdags lägga ALL fokus på att sdu inte var inbjudna till debatten. Denna debatt handlade om skola, arbete och jämställdhet som är otroligt omfattande och viktiga ämnen. Det är väldigt ovanligt att jämställdhet får ett så stort fokus i en debatt över huvud taget och många viktiga poänger gjordes från Ung Vänster, och också från Grön ungdom. Ändå väljer mittnytt att onsyliggöra argument kring unga tjejers ökade ohölsa, rätten till sin egen kropp och rätten till heltid. Detta i förmån för att spä på sverigedemokratiska ökända martyrskap. Detta är ett svek mot tjejen som lever med ätstörningar, kvinnan som sliter i vården och den våldtagna tjejen som blir misstrodd av rättsväsendet.
 
Det finns inget som säger att arrangören för en debatt har ett ansvar att bjuda in partier som har en odemokratisk idiologi. Det är inte en självklarhet att rasister ska få spy galla över folk och det är inte en rättighet att inskränka andra människors livutrymme.
 
Ett demokratiskt land anser jag vara ett land där alla är lika värd oavsätt faktorer som kön, etnisitet, sexuell läggning eller handikapp. Vi har grundläggande rättigheter i detta landet såsom exempelvis ytrandefrihet och möjlighet till utbildning. Yttrandefriheten innebär just det att respektera allas röst, men inskränker man den rätten för någon annan utifrån de olika faktorerna så har man frångått principen om allas lika värde. Driver man sverigedemokraternas politik så har man en djupt kvinno- och främlingsfientlig syn, vilket innebär ett inskränkande av våra rättigheter och vårt livsutrymme. Vem värderar vi högst? Den som vill jaga papperslösa i tunnelbanan eller den som flyr från förtryck och söker en fristad? Den som utmålar etnicitet och heder som det största jämställdhetsproblemet eller alla de kvinnor som dagligen blir utsatta för våld av män?
 
Med tanke på hur svts lokalmedia på senare tid behandlar frågor om sd och sdu så kan man säga att det med ganska stor sanorlikhet inte hade spelat någon större roll om sdu hade varit bjudna till den här debatten eller inte, utan de hade antagligen fått dominera i nyhetsinslaget i vilket fall. Jag tycker det bör föras en diskussion på redaktionen om vad det innebär att vara journalister och vilket ansvar ni har gentemot människor att sprida nyheter och samhällsinformation. När man väljer rubriker och tittarsiffror före jämlikhet och objektivitet så låter man högern och rasisterna sätta dagordningen i samhället.
 
Jag är tveksam över om syftet med inslaget från debatten i onsdags var att springa rasisternas ärende, men det är utslaget av ditt agerande. Därför uppmanar jag mittnytt och all media i landet att granska sig själva kritiskt, och förhoppningsvis hitta tillbaka till varför man gick in i det yrket man valde från första början.
 
 
 
hälsningar, Elin Morén

KOMMENTERA

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0