Let's talk about separatism baby, lets talk about you and me

 

Jag tycker vi ska prata om det har nu. Separatistisk verksamhet i förmån for jämställdhet och varför det är avgörande för feminismen.

 

Är man en kvinna/tjej/guss som är engagerar eller stöttar organisationer som är separatistiska eller har separatistisk verksamhet, så får man i alla fall en gång i vecka försvara detta ”fenomen”. Mot gubbslem men också mot feministkillar. Det finns ju flera slutsatser man kan dra av det, att det är för att separatism hotar maktordningen exempelvis, men jag vill mest bara bemöta i detta inlägg, inte fundera över motståndares why and whatnots.

 

Vi lever i en könsmaktsordning och man pratar om att gruppen män förtrycker gruppen kvinnor, eftersom det handlar om samhälleliga strukturella problem. Alla killar är alltså en del av problemet men alla killar ar inte ”onda”. Vi måste kunna skilja på individ och struktur. Eftersom alla människor vuxit upp inom könsmaktsordningen är alla färgade av densamma, ingen står utanför. Är det inte lite naivt att tro att bara för att man kommer fram till att samhället är ojämställt så är man plötsligt helt befriad från könsroller och normer? Men att vara medveten om det och acceptera faktumet är en bra bit på vägen mot ett mer jämställt samhälle. Också med denna insikt blir det då naturligt att tjejer ska kunna organisera sig för sina intressen. Inom andra förtryck, skulle du tycka det var konstigt att den förtryckta gruppen organiserar sig separat från sina förtryckare?

Både killar och tjejer som känner att de är för ett mer jämställt samhälle kan ibland tycka separatistiskt arbete skapar splittring bland de som anser sig jobba för jämställdhet. Det är en inställningen som är nått av det mest självdestruktiva inom vår rörelse. Det är som sagt ett problem som berör båda parterna, men det kan inte bara läggas på tjejer att hantera feministiska frågor och stå upp och ta mer plats. Killar måste ta ett steg tillbaka och ge tillbaka det utrymme som rättmätigt tillhör tjejerna. Håller man det i detta så bör man också acceptera att kvinnor behöver separatistiska mötesplatser, för det är en del i att ta ett steg tillbaka och lämna utrymme.

 

Många killar tycker det ar exkluderande och orättvist att de exempelvis inte får komma på tjejcafé eller feministiskt självförsvar. Och ja, det exkluderar killar för att ge tjejer ett eget utrymme att kunna ventilera, diskutera och formulera sig utan att behöva förhålla sig till närvaron av män. Hur många andra arenor dominerar killarna på? Killar har två tredjedelar av talartiden i klassrummet, får störst plats på musikscenen landet runt, är huvudroller i de flesta filmer, har solklart allra flest chefsjobb och sitter på den mesta av makten i samhället, killar får höras och synas och skildras som initiativtagande, ledande och kreativa individer i mycket högra utsträckning än tjejer. Så snälla, ge oss ett tjejcafé ibland och låt oss ha separatistiskt självförsvar.

Och när det kommer till feministiskt självförsvar specifikt så bör man kolla på begreppet våld och inse att det rymmer en hel massa olika sorters våld. Om en snubbe lackar på en basketmach och klipper till en annan snubbe så är det våld som skiljer sig markant mot den typer av våld som är allra vanligast att kvinnor råkar ut för. Sexualiserat våld är det som sker mot tjejer just för att vi är tjejer. Tafsningar, kränkningar, förnedrande pornografi, misshandelsförhållanden och våldtäkt. Den farligaste platsen för en man är utanför krogen en lördagsnatt, medans det farligaste platsen för en kvinna är i sitt eget hem. Så för det första är inte feministiskt självförsvar relevant för grabbar att vara med på. För att kunna hantera det sexualiserade våldet som finns i samhället och som vi möter i vår vardag behöver vi forum och verktyg just i det syftet.

Historien visar oss att om feministisk kamp ska kunna vara framgångsrik måste den föras med en del separatistisk verksamhet. Ge oss ett forum att kunna stötta och prata, ge oss verktyg att kunna bemöta och försvara. Ge oss medel för att krossa könsmaktsordningen.

 

 

KOMMENTERA

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0